Het eerste dat aan de hand is... vier kinderen (20%) van de klas is verhuisd. Dit betekent dat de groepsdynamiek totaal anders is dan voor de kerstvakantie. Het is een constante ontwikkeling om de groepsdynamiek op de juiste manier te sturen. Geen periode is hetzelfde, alsof je elk periode met een nieuw team van leerkrachten moet werken.


Ten tweede, er zijn nieuwe kinderen in de klas gekomen. Zeker in de hogere groepen hebben deze kinderen moeite zich aan te passen. De omgangsvormen, de focus op leren is totaal anders dan de scholen in Nederland. Een van de mooiste dingen die ik in Singapore gezien heb; leren is hard werken, en leren is 'leuk'. Niet omdat wij als leerkrachten de lessen leuker maken of als animatie team entertainen, maar omdat de sfeer en focus ligt op leren en ontwikkeling. Leerlingen hebben de autonomie over hun leren, de werkvormen zijn activerend, kinderen mogen samenwerken (niet samen werken, maar samenwerken). Hier zijn nieuwe kinderen niet aan gewend.


En als laatste, de verhalen. Ik kan een hele periode vullen met de kennis waar kinderen mee terugkomen. De vakanties hebben vaak een cultureel karakter. Daarnaast hebben de kinderen al een internationale blik op de wereld. Vanwege het curriculum en omdat leerlingen vaak op diverse plekken over de wereld gewoond hebben.